2014. jan 01.

MilyenutcaHányszám: a vintage stílusú otthon

írta: Vizsuart
MilyenutcaHányszám: a vintage stílusú otthon

 Ha szívesen kutakodunk régi házak padlásain, ha pillanatok alatt elvarázsol minket akár egy máló festékű kád, vagy egy szú ette láda, akkor a vintage stílusban biztosan kiteljesedhetünk.
A vintage szó eredetileg a borászatban volt használatos. A kimagasló évjáratú portói borokat 2-3 évig nagy fahordókban, majd közel 20 évig palackokban érlelték. A bor régiségére utalva nevezték el ezeket az italokat Porto Vintage-nek, azaz "évjáratos" boroknak.
Ez a szóhasználat terjedt el eleinte a divatban, majd a lakberendezésben és a dekorálásban egyaránt. Jellemzően, a '20-70 időszakból származó ruhákra, kiegészítőkre, bútorokra használjuk a vintage kifejezést, mint régről valót.
A vintage stílus színei inkább az egyszerű, pasztell színek felé húznak. Finoman visszafogott, fakó, kopott eleganciát sugalló. Javarészt világosak, fehérek, aminek köszönhetően a terek tágasnak tűnnek.


A vintage stílus színes javarészt világosak, fehérek, finoman visszafogottak.

Az anyaghasználatára a természetes darabok jellemzőek, mint a kosarak, cserepek, szőttesek, kötelek, meleg színű fák. Csupasz padlódeszkákkal, vakolatlan felületekkel is dekorálhatjuk otthonunkat.


A vintages anyagokra a természetesség a jellemző.
Bútorai egyszínűek, kopottasak, természetesen régiesek. Jellemző, hogy egy-egy régi darabot új funkcióval lát el, ezért kellő kreativitást igényel. Nem meglepő, ha egy korábbi utazóláda dolgozósarokká, egy satupad étkezőasztallá alakul át. Akvarellekkel, grafikákkal, régi fényképekkel, képkeretekkel szívesen dekorál.

Jellemző, hogy egy-egy régi darabot új funkcióval kell ellátnunk.

A vintage lakások textíliáin már megjelenik kevés szín. A szőnyegek, az ágytakarók, a függönyök a legfeltűnőbb látványelemei az enteriőröknek, bár ezek is inkább fagyi színekben pompáznak, a harsány megjelenést továbbra is kerülik.




Látványára az egyszerűség és stílusosság jellemző. Nincsenek benne túldíszített részletek, élénk színek, vagy tolakodó darabok. A helyiségek karakterét nem az egységes garnitúra, hanem az egyedi darabok adják meg. Könnyen összemosható ugyan a shabby chic stílussal, de míg az a légiesebb bútorokat, a kevésbé zsúfolt elrendezést szereti, addig a vintage-ben a masszívabb darabok fordulnak elő. Összekeverhető még a retroval is, a különbség itt is egyszerű. A retro különösen szereti azt, amit a vintage biztosan nem: a harsány színeket, a fényes műanyagokat, vagy akár a lakkozott felületeket.


A vintage terjedése talán összefügg az otthoni csináld magad mozgalmak erősödésével. Vonzó lett egy máladozó kancsó, beszédes egy régi zománcvödör, bátrabban akasztunk fel egy kopott képkeretet is. Akárhogy is van, a lényeg, hogy érezzük benne otthonosan magunkat!




Ha tetszett a bejegyzésem, légy rendszeres olvasóm és tarts velem a facebookon is, ahol ugyan kevesebb a szöveg, de több a kép! Itt: www.facebook.com/vizsuart.

képek forrása: pinterest







Szólj hozzá

vintage lakberendezés diy természetesség vintage stílus vizsuart Vinkovics Zsuzsa milyenutcahányszám