2014. jan 02.

MilyenutcaHányszám: a minimál stílusú otthon

írta: Vizsuart
MilyenutcaHányszám: a minimál stílusú otthon

 A minimalizmus a "kevesebb, több" elvét követi, s ennek megfelelően a kevés anyaghasználat, és a kevés eszközhasználat jellemzi. Ugyan ez egy könnyűnek tűnő stílus, de talán ez igényli a legnagyobb precizitást és rafinériát. Itt nincsenek beszédes emléktárgyak, vagy apró díszítések, vagy rikító részletek, amelyek olykor elvonhatnák figyelmünket a döcögő részekről. Itt a kevés színnek, a letisztult formáknak, a levegős tereknek kell megteremteni a kívánt harmóniát, a nyugodt összhatást.


A minimalizmus a kevesebb, több elvét követi.

A színhasználata különösen korlátozott. A fehérrel, a szürkével, a beige-zsel, s a feketével operál, a harsány megjelenést kerüli. Viszont, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy játsszon a fénnyel. A földszínek és a rengeteg fény együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a minimalista látvány harmonikus és légies legyen. Ha mégis sikerül egy-egy üdítő színt becsempésznünk, törekednünk kell annak ritmikusságára.

A minimalista stílus színhasználata mérsékeltebb, a földszínek mellett viszont nagy hangsúlyt nyer a fény ereje.

Ha dúskálni akarunk az anyagokban, akkor felejtsük el a minimalizmust! A minimálban rejlő eleganciát az anyaghasználat egyszerűsége csak tovább fokozza. Inkább homogén felületek jellemzőek. Szívesen használ fát, fémet, betont. Csempék helyett üveget, vagy acéllapot, a padlóra pedig mészkövet, vagy nagyméretű padlóburkolatot. A textíliák is inkább uni színben pompáznak.
A minimalista stílus kedveli a fém, fa, beton jelenlétét.

Egy minimál térnek a finom atmoszféráját a légiessége adja, ezért a bútorok elrendezésénél a levegősség megtartása fő szempont kell, hogy legyen. Mivel ez a trend inkább térigényes, ezért az enteriőr fókuszpontjába csak egy egyszerű, jó minőségű, hangsúlyos darabot helyez.
A bútorok elrendezésénél a levegősség megtartása fő szempont kell, hogy legyen.

A minimál stílus látványára hajlamosak vagyunk legyinteni, és megbélyegezni azt a nemélhetőséggel. De, ha egy irányvonal ennyire könnyed és légies, precíz és részletekig kidolgozott, finom, de erőteljes, rendezett és megnyugtató, jobban tesszük, ha óvatosan bánnunk az ilyen kijelentésekkel. Én legalábbis így teszek!
Ez az irányvonal könnyed és légies, letisztult és precíz, finom, de erőteljes.


Ha tetszett a bejegyzésem, kérlek tarts velem rendszeresen itt, valamint a facebookon - www.facebook.com/vizsuart - is.

Forrás: www.pinterest.com, www.szephazak.hu
Szólj hozzá

több lakberendezés kevesebb minimál stílus vizsuart Vinkovics Zsuzsa letisztult otthon