2014. jan 02.

MilyenutcaHányszám: a skandináv stílusú otthon

írta: Vizsuart
MilyenutcaHányszám: a skandináv stílusú otthon

 A skandináv stílus az 1950-es évekre vált igazán népszerűvé Észak-Európában. Ott, ahol az emberek talán a természet zord különcségei miatt - gondoljunk csak a magasodó hegyláncokra, a kanyargó fjordokra, a feltörő gejzírekre, a hűvős időjárásra, vagy a hosszú éjszakákra - minél melegebb, minél családiasabb, egyszerűbb, letisztultabb otthon megteremtésére törekszenek.
A skandináv stílust áthatja a természetes fény, ezért előszeretettel használ nagy méretű nyílászárókat, üvegajtókat és hanyagolja időnként a függönyöket. Jellemző, hogy optikailag összemossa a benti és a kinti világot.

A skandináv stílust áthatja a természetes fény

Színhasználatára a rengeteg fehér a jellemző, ami a beömlő fényt megsokszorozva szórja szét, ezért is tűnnek oly sokszor tágasnak ezek a terek. Az élénk színeket ugyan kedveli, de csak a textíliákon, szőnyegeken és képeken. Ezeknek nemcsak vibráló árnyalata, hanem játékosságba hajló stílusa is kiemelkedik.
Az élénk színeket ugyan kedveli,  de csak a textíliákon, szőnyegeken, vagy a képeken.

Anyaghasználatában szükséges igény, hogy mindenki számára elérhető legyen, ezért a sok-sok fa - ami a naturális hatást kölcsönzi a térnek - mellett megjelenik a műanyag és az acél is. A szőnyegek természetes anyagokból, szőrmékből készülnek, mintha ezek is a melegséget hirdetnék.
A sok-sok fa mellett megjelenik a műanyag és az acél is.

Bútorzatára is a tiszta vonalvezetés, a funkcionalitás és a szépség a legjellemzőbbek, a társas együttlétet hangsúlyozzák. Nem egy darab mára már kultikussá is vált. Külön meg kell említenünk skandináv stílusra oly jellemző mintákat is, ami túlnyomórészt geometrikusak, vagy természetsugallta, színesek és kedvesek.
A skandináv otthonok a társas együttlétet hangsúlyozzák.

Látványára a jó értelemben vett egyszerűség, nemesség, sallangmentesség a jellemző. A skandináv stílus rengeteg természetes fényt kap, amelyet a fehér színek, a világosság, a derűs dekorációk meleg atmoszférát teremtve még tovább fokoznak.
Látványára az egyszerűsség, nemesség, sallangmentesség jellemző.

Azt leszögezhetjük, hogy egy valami mindenképpen közös a skandináv stílusú enteriőrökben: az otthon végtelen szeretete. No, ezért szeretjük ennyire ezt a stílust! No, ezért szeressük ezt a stílust!


Ha tetszett a bejegyzésem, légy rendszeres olvasóm és tarts velem a facebookon - www.facebook.com/vizsuart - is.


forrás: www.pinterest.com, www.amiotthonunk.com
Szólj hozzá

lakberendezés skandináv stílus vizsuart Vinkovics Zsuzsa milyenutcahányszám letisztult otthon