2014. dec 12.

Narancslekvárt ajándékba

írta: Vizsuart
Narancslekvárt ajándékba


 Narancs- és fahéjillat nélkül számunkra már nincs is igazi karácsonyi hangulat. Szinte belénk vésődött az a december 23.-ai jelenet, ahogy - szigorúan a gyerekek elaltatása után, ugye, mikor máskor - díszítjük a fát, csomagoljuk az ajándékokat és kavargatjuk férjemmel felváltva a narancs lekvárt. Ugyan a másnapunk kóválygással telik, de a csodálkozó gyerekarcok és a lekvár "megdermedése" némi felüdülést hoz, ami így egyedi üvegekbe töltve, egyéni címkékkel és tetővel dekorálva ideális ajándéknak bizonyul minden évben.
Ha idén szeretnél Te is "megdolgozni" az ajándékodért, készítsd el velem ezt a narancs lekvárt, vállalva ezzel kötelező karácsonyi sorsodat! Fárasztó, izgalmas, de remek végeredményre számíthatsz!

Narancslekvár hozzávalói





Hozzávalók 4 db 3,5 dl-es befőttes üveghez 
(mi már ennek dupláját készítjük):


*1 kg narancs
*3 dl 100%-os, rostos narancslé
*zselésítő anyag 1 kg gyümölcshöz (ennek adagolásánál tartsuk be a zselésítő anyagon előírt mennyiséget)
*1/2 kg kristálycukor, vagy nádcukor
*2 citrom leve
*1 tasak vaníliáscukor
*1/2 mk fahéj
*3-4 szem szegfűszeg
*1 szem csillagánizs (elhagyható)
*3 cl Campari, vagy piros gyümölcsszörp




Elkészítése:
A narancsokat alaposan mosd meg forró vízben, majd töröld szárazra. Nagyon vékonyan hámozd le a narancsszínű héjat. Ha a fehér rész is rajta marad, keserűbbé válik tőle a dzsem. A narancsszínű héjat gyufaszál vastagságúra aprítsd fel, dobd forrásban lévő vízbe, főzd öt percig, majd tíz percig áztasd hideg vízben. Ezután szűrd le, és konyharuhára fektetve szárítsd meg!
A gyümölcsről hámozd le a maradék fehér héjat is, majd a fehér hártya közül éles késsel vágd ki a gerezdeket! Az eközben megmaradt levet öntsd a rostos narancsléhez! Keverd a zselésítő anyagot a csomagoláson olvasható recept szerint a gyümölcshúshoz!
A narancslevet egy lábosban keverd össze a kristálycukorral, a citromlével, a vaníliáscukorral, a fűszerekkel és a narancshéjcsíkokkal, forrald fel, majd fedő nélkül időnként megkeverve főzd 5 percig! Add hozzá a zselésítőanyaggal elkevert narancshúst, és állandó kevergetés mellett főzd az újraforrástól számítva 2 percig! A még híg masszát vedd le a tűzről és keverd bele a Camparit (vagy szörpöt)! A fűszereket dobd ki a dzsemből, ha szükséges, szedd le a habját!
Tölts fel egy tepsit egy ujjnyi meleg vízzel, ebbe állítsd bele a befőttesüvegeket. Töltsd tele mindegyiket a dzsemmel, zárd le azonnal és állítsd őket fejtetőre! Bugyoláld be, majd a lassú kihűlés után fogyaszthatod is! Pirítósra, vagy kalácsra kenve remek reggelid lehet! Töltelékként sütemények készítéséhez is felhasználhatod!

A narancslekvár pirítósra, vagy kalácsra kenve remek reggelid lehet!
Képek forrása: www.pinterest.com
Szólj hozzá

karácsony ajándék lakberendezés karácsonyi ajándék narancslekvár vizsuart Vinkovics Zsuzsa narancs dzsem