2015. már 18.

Gyereksarok: praktikák a gyerekszobában

írta: Vizsuart
Gyereksarok: praktikák a gyerekszobában

 Tanácsadásaim során sűrűn tapasztalom, hogy gyerekeink szobái sok esetben hasonlítanak egy szépen megtervezett raktárhelyiségre, mintsem egy szellős, jó energiájú, kicsi szobára. Garnitúrák ölelik körbe a szobát,

mintha az egész család szekrényeztetését itt kellene megoldanunk,  és hogy aztán feltegyük magunknak a kérdést, miért is érezzük kissé folytva magunkat.
Hidd el, hogy a gyerekszoba alapfelszerelése az ágy-szekrény-asztal kombináció, amelyeket célszerű többfunkciósan kialakítani, ahogy azt most a képeken keresztül Te is megtapasztalhatsz, de az is tény, hogy sokszor érezheted azt, hogy a tárolófelületekből sosincs elég! A különböző praktikák alkalmazásával nemcsak optikailag tudod gyerekszobád térérzetét növelni, hanem a "kettő az egyben" elvvel ténylegesen teret is tudsz nyerni!
És igen, tudom, hogy időnként nagy a kísértés arra, hogy a gyerekszobát élénk, vidám színekkel dekoráljuk ki, de ezt úgy tedd meg, hogy tudd, nagy és hatalmas felületen ezek befolyásolják a tér optikai nagyságát is. Nyugodtan választhatsz akár a hagyományosan felnőttesnek ható pasztell színkombinációkat is, mivel ezek üdévé, tágassá és barátságossá is varázsolják a teret! De erről többet majd egy másik bejegyzésben írok!


1.)
Ágy alatti tárolás

Gondolj csak bele, hogy egy alapméretű ifjúsági ágy, majd másfél négyzetmétert vehet el egy kicsiny szobából, ezért az ágy alatti részt feltétlen tárolásra használd!
A praktikus tárolásra a gyerekszobában az ágy alatti felületeket is kialakíthatod!


2.)
Emeletes ágy + tárolás

Ha emeletes ággyal tervezel, akkor annak tárolás lehetőségére még jobban gondolnod kell! Szekrények, vagy játszósarok is funkcionálhat az ágy alatti részen, és a lépcsőfokok is rejthetnek még egy konténernyi holmit.
Ha emeletes ággyal tervezel, annak tárolási lehetőségére erősen fókuszálj!

 

3.)
Kettő ágy

Nem egy esetben tapasztalom, hogy a gyerekágyon kívül még egy ágy ural temérdek helyet a gyerekszobában, mondván, betegeskedés, rosszalvás esetén van hol aludni anyukának is. Ha Ti is így éltek, akkor rengeteg helyed szabadulhat fel, ha a képen látható módon alakítjátok ki a plusz ágyat.
Ha szükséged van egy plusz ágyra a gyermeked mellett, ne a térből vegyél el újabb helyet, tervezz a meglévő alá egyet!


4.)
Dobogó
Ha a további tárolásokra már végképp nincs lehetőséged, építs dobogót, s használd azt tárolásra!

A dobogók rengeteg holmit el tudnak nyelni.
 
5.)
Falfülke
Tervezz falfülkékkel, amelyek nem vesznek el helyet a szobácskából, de újabb pakolási lehetőséget adnak Neked!
 
A falfülkék is kiválóan alkalmasak a tárolásra.


6.)
Kreatív fal

Ha már Te is vásároltál álló krétatáblát, akkor lehet, már meg is tapasztaltad, hogy viszonylag sok helyet vesz el a szobácskából. Célszerű inkább egy falszakaszt kinevezned kreatív falnak, és azt a részt táblafestékkel lefestened! Ha idegenkedsz a táblafesték fekete színétől, akkor válassz helyette színeset, mert már ilyen is van a piacon!

 

Állótábla helyett, aminek helyigénye biztos egy négyzetméternyi, fesd le inkább a falat táblafestékkel!

 7.)
Falra fel!

Ahhoz, hogy aránytalanul ne szűkítsd le gyermeked szobácskáját, a tér helyett használd annak falait!
Amit tudsz, pakolj a falra!


Képek forrása: www.pinterest.com

Szólj hozzá

gyerek inspiráció ötlet tárolás lakberendezés gyereksarok vizsuart Vinkovics Zsuzsa praktikák a gyerekszobában