2015. sze 16.

Templomot építünk!: a CSOK

írta: Vizsuart
Templomot építünk!: a CSOK

 Egy költözés tényleg egy új élet megteremtését hozza magával, amit ha valóban tiszta lappal szeretnénk indítani, rengeteg teendőt kell bevállalnunk. Ezek adminisztratív részei is ilyenkor csőstül jönnek - gondoljunk

csak az átírásokra, hitelügyintézésre, kivitelezői körökre - és valljuk be, inkább a lámpák felfüggesztésénél tartanánk már szívünk szerint, de ha nem odázzuk el ezeket a valóban nehézkes köröket, akkor valahogy az élet is elkezd segítően támogatni bennünket.

CSOK, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye
 
Ilyen segítség lehet sokunknak a CSOK intézménye, amely 2015.07.01.-vel már használt lakásokra is igénybe vehető. Az igénylés menete nem egyszerű, rengeteg papírt és az ezekhez kapcsolódó illetékek megfizetését, a szoros határidők betartását, idegeskedést és elbírálási díjakat kell magunkra vállalnunk, de esetünkben például, a három gyermekünk után már jelentősebb támogatásra számíthatunk és az ügyintézések derűs pillanataiban érezhetjük, hogy esetenként már "csokosként" kezelnek minket, a zsákutcának tűnő helyzeteknél pedig Földi Béla hívása menti meg a menthetetlent.
Ha bővítés, vagy lakásvásárlás előtt álltok, érdemes ezért ennek alaposan utánanézni. Az Fhb Bank oldalán található kalkulátor ebben nagy segítségetekre lehet - https://www.fhb.hu/maganszemelyek/Allami-tamogatas/Lakasepitesi-tamogatas-(szocpol)/szocpol-jogosultsag-ellenorzo-kalkulator?gyujto -, de személyes felvilágosítást is készségesen adnak.
Az igénylés anyagi vonzata úgy 150.000 - 200.000.- Ft körül alakul, amiben már az összes illeték, ügyvédi, értékbecslői és elbírálási díjak is benne vannak, amit viszont - jó, ha tudjátok - vissza nem térítenek, még a szocpol elutasítása esetén sem.
Ha ezeket a kényszerű teendőket meglépitek, akkor tudtok csak a következő lépésre koncentrálni, a TERVEZÉSre, ami ugyan már kreatívabb és izgalmasabb, de az új otthonunk megteremtéséhez annak buktatóival és kényelmetlen oldalaival szintén szembe kell néznünk (használt ház/lakás esetén ebből is van bőven)! Erről és személyes tapasztalataimról a következő Templomot építünk! bejegyzésben lesz szó.
Amennyiben tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a VIZSUart közösségéhez: itt és kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.
Szólj hozzá

költözés tervezés átalakítás lakberendezés CSOK vizsuart Vinkovics Zsuzsa Templomot építünk!