2015. okt 22.

Templomot építünk! - Matek a konyhában

írta: Vizsuart
Templomot építünk! - Matek a konyhában

Micsoda fejlődés az első főztünktől eljutni a tudatosan kialakított konyhánkig, ami persze nem napokban, hanem években, számtalan paprikáscsirkében, rengeteg családi étkezésekben, halmozódó gyerekzsúrokban és nálunk a már hagyománnyá váló újévi lencsepartikban is mérhető. Ezek a tapasztalások, a bevett szabályok - gondolva például az előkészítés-főzés-mosogatás hármasára -, valamint az adott tér adottsága együttesen határozza meg konyhánk formáját, látványát, az elemek technikai sorrendjét. A legfontosabbak közül néhányat most meg is osztok Veletek.

Nem lövünk mellé, ha a hűtő, tűzhely, mosogató és mosogatógép egységeket a 60x60-as méretekkel tervezzük. Optimális az is, ha a hűtő mellé és a tűzhely két oldalára is szabad felülettel kalkulálunk, hogy míg a hűtő esetében az abból kivett, vagy a betenni óhajtott ételeket tudjuk hova kipakolni, a tűzhely esetében pedig elkerülhetjük azt, hogy a rózsáról lehúzott edényeknek izgatottan helyet keressünk. A mosogatásnál problémát a kicsi, szűkös mosogatók okozhatnak, amibe akárhogy is tekerjük-csavarjuk a nagyobb tepsiket, valahogy mindig a kádban kötnek ki egy alapos zuhanyozásra. És valljuk be, egy nyitott konyha esetében szép látvány lehet a nagy mosogató, középen elhelyezve, sőt, idilli lehet mosogatás közben, az ablakon kinézegetve gyerekeinkben gyönyörködni, de a valóság ettől jóval ridegebb! A középre tervezett mosogató rendet kíván, csak a koszos lábasok nélkül mutat elegánsan. Az ablak alá helyezett változat esetében pedig épp a csaptelep akadályozza az ablak kinyitását, bár, tudom, tudom, léteznek ledönthető csaptelepek ... :-(

Mi letisztult konyhára vágytunk, viszonylag szabad felületekkel, visszafogott bútorokkal, mennyezetbe süllyesztett világítótestekkel (nem, nem lesznek felesleges álmennyezetek és krikszkrakszok), hogy az étkezőre helyezhessük a hangsúlyt, ahol már markáns és játékos atmoszférára törekedtünk. Luxust talán a munkapult méretében engedtünk magunknak, elszakadva a 60-as mélységtől, 10 cm-rel megtoldva azt, hangsúlyosabb felülettel terveztünk! Ugyan figyelmünk most már Rolandunkra terelődik, s bízunk abban, hogy a szokásos mézeskalács-partiról konyha hiányában nem kell lemondanunk, de érkezzen bármikor is, biztosak vagyunk abban, hogy a főzés öröm lesz nálunk!

Folytatás hamarosan, még több konyhával és étkezővel!

cc69ce0d8a471bbb72f371b77a55f03f.jpg

 

c551927a32c1f50c4e9ee6d680a492b4.jpg

0ef60c892ed450f932d8f2938ac17b67.jpg

 

73c157a9bad1332c6009cd35e94c9169.jpg

 És akkor a konyhánk a megtalált állapotában, a terveink szerint az ablak alatt fog húzódni a konyhapult.

img_0392.JPG

Ha tetszett a bejegyzés és a képek, csatlakozz a VIZSUart facebook oldalára, itt, ahol ne felejtsd el a Tetszik gomb legördülő menüjéből az Értesítéseket kérek fület bejelölni, hogy a legfrissebb tartalmak is eljuthassanak hozzád!

Szólj hozzá

konyha tervezés lakberendezés lakberendező munkapult vizsuart Vinkovics Zsuzsa lakberendezési terv