2019. máj 25.

Álomotthon lépésről lépésre

írta: Vizsuart
Álomotthon lépésről lépésre

Leendő otthonunk kialakításakor optimális, ha leszögezzük, hogy az rengeteg időt, energiát, kreativitást és kitartást igényel. Bármelyik megléte nélkül félő, hogy az élmény, hogy öröm lesz otthon lenni, elmarad. Ha úgy érezzük, hogy lelkileg készen állunk álomotthonunk megvalósítására, nem árt jó néhány lépést előre letisztáznunk.

1.) Tanácsadás

Az alaprajz kialakítását érdemes szakemberrel átnézetni, aki azon túl, hogy a sablonméretekre, alapvető hibákra, s tapasztalati megoldásokra felhívja a figyelmünket, biztosak lehetünk, hogy szokásainkra is rákérdez, hogy az alaprajzot ránk szabva lehessen átrajzolni. Így akár még a tervasztalon könnyebben megcserélhetővé válik - legutóbbi tanácsadásom példáját hozva - az ablakos gardrób és az ablaktalan fürdőszobánk helye, ha mondjuk minden vágyunk az, hogy fürdőnkbe közvetlenül természetes fényt juttassunk be. Egy ilyen módosítás, azontúl, hogy megfizethetetlen élményt fog jelenteni majd életünkben, a kivitelezés és a gépészeti terv megkezdéséig még forintban is mérhető változást eredményez.

2.) Koncepció

Nem árt szokásainkkal és stílusunkkal helyiségről helyiségre haladva, mélyebben is foglalkoznunk, s szögezzük le, hogy otthonunkat magunknak álmodjuk meg, amelybe minden belefér, amit a józan ész, s a lelkünk diktál. Így kerülhet a konyhába akár egy ágy (mint annak idején nagymamámnál a nyári konyhában), vagy nagyobb hangsúly egy fürdőre, ha mindenünk az itteni ellazulás. Koncepciónkat aztán így, terenként kialakítva tervezzük meg, amelyben minden részletnek nagy hangsúlyt adjunk. Találjuk meg a megfelelő anyagokat, világítótesteket, s bútorokat, amelyekről aztán akár látványtervet is készíttethetünk. A vizuális kép mindig nagy segítséget ad, főleg új építésű otthonok esetén, amelyek aztán abban is segítenek, hogy kérdéseinkre választ találhassunk. Az anyagválasztásoknál, s azok rendelésénél aztán gondolnunk kell a burkolás módjára, a kezdőpontokra, a vágott sorok elhelyezésére, hogy egyrészt azokat ne a mesteremberekre hárítsuk, másrészt pedig a rendelendő mennyiséget sem a véletlen, hanem a végiggondolás szülje.

eloszoba_kor_2_03_20_0000.jpg

eloszoba_kor_2_03_20_0001.jpg

konyha_kor_1_ps_01_28_v1_1.jpg

konyha_kor_1_ps_01_28_v1_2.jpg

nappali_kor_2_0000.jpg

nappali_kor_2_0001.jpg

nappali_kor_2_0002.jpg

furdok_kor_2_04_14_0005.jpg

furdok_kor_2_04_14_0008.jpg

furdok_kor_2_04_14_0002.jpg

latvanyterv_haloszoba_1_0306_0001.jpg

latvanyterv_haloszoba_1_0306_0002.jpg

3.) Elektromos tervezés

Ha már van véglegesített koncepciónk, s tudjuk, hogy hova, mit helyezünk, neki állhatunk az elektromos tervünknek is. Tény, hogy kiállásokat mindig berendezéshez tervezünk, hogy elkerüljük azokat az eseteket, amikor a lámpakiállás helye nem az étkezőasztal közelébe kerül, vagy mondjuk konyhánk esetében, elfelejtünk elegendő dugaljjal számolni. Rossz hír, hogy amíg az elektromosság a tervezés végső fázisai között szerepel, kivitelezés szempontjából azonban az első között esik rá sor. Úgyhogy, ezért sem árt a tervezést időben elkezdeni, s legalább annyit szánni rá (ha nem kétszer többet), mint amennyit a kivitelezésre kalkuláltunk.

4.) Helyszínin szemle

Ahhoz, hogy tervünk pontos és aktualizált legyen, érdemes azt a helyszínen is végigvenni, s beméretezni. Ennek segítségével "élőben' látjuk a terveket: a közlekedő útvonalakat, a helyigényeket, a szekrények és ajtók nyitásirányát …, s tervünket még ennek megfelelően módosíthatjuk. Aztán, ne felejtsük el a véglegesített példányokat, látványterveket leendő otthonunkban kifüggeszteni, hogy a mesteremberek is érezzék és lássák a teljes koncepciót.

img_20190506_121920.jpg

img_20190506_113934.jpg

img_20190506_113949.jpg5.) Bútorterv

Érdemes végül a bútorok tervezésére is kellő időt fordítani. Itt végig kell vennünk, hogy hol, minek szeretnénk elegendő tárolófelületet biztosítani, s azokat, hogyan szeretjük elpakolni. Felesleges polcokban gondolkodni, ha ruháinkat jobban szeretjük akasztva eltenni, vagy akár iskolás gyermekeink életét megkönnyítve nyitott polcokat biztosítani azoknak az irodai papucsoknak, amelyekbe a könyveik, iskolai füzeteik kerülnek.

Ugyan az itt leírtak könnyűnek tűnhetnek, de ne felejtsük el, hogy az élet sok mindent képes felülírni, amire képeseknek kell lennünk kreatív válasszal élni. Így fordulhat elő akár, hogy a kiválasztott burkolatunk helyett - megszűntetés miatt - újat kell keresnünk, vagy egy-egy hosszadalmas szállítási határidő eredményezhet ismételt tervezést. Azonban, ha ezeket a kihívásokat örömmel vesszük, biztosak lehetünk, hogy otthonunk álmaink szerint valósul meg.

Jó tervezést!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a VIZSUart facebook oldalához ITT, hogy a legfrissebb tartalmak is eljuthassanak Hozzád!

Látványtervek: Catapult Visual 

Szólj hozzá

aktuális tervezés lakberendezés álomotthon vizsuart