2015. okt 02.

Templomot építünk! - Tervezés: a színek

írta: Vizsuart
Templomot építünk! - Tervezés: a színek

 Érdekes tükröt kaptam az élettől akkor, amikor a Kolostorból a Templom utcába költöztünk. Hirtelen az ügyfeleim szemüvegén keresztül kezdtem el látni a világot, kezdtem el érezni kétségeiket, az ezernyi kérdéseiket. Az számomra is tiszta képlet volt, hogy az otthonteremtés lehetőségei határtalanok, de az, hogyan lesznek a részeinkből egészek, a különböző funkciókból egységesség és az eltérő szemlyiségjegyeinkből egy közös halmaz, az egy pillanatra kihívásnak tűnt. Aztán a tudatos végiggondolása a ház adottságainak és a mi vágyainknak mindenre választ adott.

Ha nem akarjuk idegeskedésekkel, körömrágásokkal végigvezényelni új otthonunk megszületését, akkor érdemes még az első kapavágás előtt a legapróbb részletekig megtervezni környezetünket. Mi már az ingatlan keresésekor, szándékosan, erősen felújítandó házban, vagy lakásban gondolkodtunk, olyat kerestünk, aminek története és egyénisége van. Így akadtunk rá - egy kis csavarral ugyan, de lám, az élet segít - egy 110 nm-es, kompakt családi házra. A ház ugyan "kibelezve" tárult elénk, de régi gerenda - és hajópaldó-mennyezete, kazettás nyílászárói, tégláig leszedett falai és a mindenhonnan beömlő fénye elragadó volt számunkra. A tervezés megkezdesékor persze a túlzott lehetőségek zavarába léptünk és bizony nem bántuk meg, hogy rászántuk az időt saját magunkra is.

Városi lány és - férj lévén azt gondolhatnánk, hogy a képlet egyszerű, letisztult modernitás, de a vidéken töltött nyarak, a mezítlábas, tyúkszaros időszakok, a természet közelsége azért, erősen megjelenik ízlésünkben és otthonainkban is. Ezáltal a modernség, a vintage hatás, a natúr atmoszféra és a bohémság eklektikája keveredett össze és született egységes koncepcióvá nálunk.

A nappalinkra helyeztük a hangsúlyt, hogy aztán onnan kiindulva teremtsük meg a töbi helyiség atmoszféráját is. A nyers téglát láttatni és hangsúlyozni akartuk, ezért a fő színünk a fehér lett, ami mellett a tégla vörösessége erős képet kap. A mennyezet gerendáját meghagytuk, de a gerendák között megjelenő hajópadlók eltüntetése mellett döntöttünk végül, ezzel is megtartva az egyensúlyt a modern és a régi dolgok között, és megkímélve magunkat a nagyobb beruházástól. Így maradtunk az antik gerendák közötti fehér mennyezetnél is. A fehér lett a mi színünk, ami letisztultságot sugároz, és ami a beömlő fénnyel megerősödve optikailag növeli a térérzetünket is és ami mellett a nyers és antik részletek kiemelkednek közegükből. A fehéret pedig összetársítottuk a szürkével és a barna szín természetes világával, amik együttesen váltak leendő otthonunk alapszíneivé.

A tervezett koncepcióra inspirációs képeket is találtam, amikkel kommunikálva a kivitelező csapatnak is egyértelmű lett a követendő irány!

Folyt.köv., hamarosan a burkolatokról, a világításról, az otthonteremtés minden részletéről!

10422251_1795888023969984_8679972078045260475_n.jpg

f9aae9ee220b4da956a62972a8314938.jpg

 

 

12940753070a0db86e5ec555bd0c76b3.jpg

35656ddbf54545ab34aff1497c6d80f6.jpg

 

8cea7557c174f6d436cc6c03340970c7.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés és a képanyag, csatlakozz a VIZSUart facebook közösségéhez itt, ahol ne felejtsd a Tetszik gomb legördülő menüjéből az Értesítéseket kérek fület bejelölni, hogy a legfrissebb tartalmak is eljussanak Hozzád!

 

Szólj hozzá

színek lakás felújítás tervezés átalakítás lakberendezés lakberendező vizsuart Vinkovics Zsuzsa Templomot építünk!