2019. jún 08.

Így legyen új konyhád!

írta: Vizsuart
Így legyen új konyhád!

Ahogy régen az emberek szerettek a tűz, majd a tűzhely köré gyűlni, melegedni, közösen étkezni, együtt lenni, úgy ez napjainkban sincs másképp. Talán ez az oka annak, hogy a konyhák és a hozzájuk szorosan kapcsolódó étkezők szinte a legtöbb családban az otthon közepét jelentik, s talán nem véletlen az sem, hogy minden buli itt kezdődik, s végződik. Tavasszal pedig szinte mindenki felújításban, s új konyhában gondolkodik, amihez nem árt néhány kérdésen mélyebben is elgondolkodni, hogy aztán a megvalósult eredmény valóban kedvünkre legyen!

1.) Technológia sorrend

A beavatottabbak talán már ismerik a technológia sorrend kifejezést, ami konyhánk esetében leginkább a hűtő-tűzhely-mosogató hármasának, azaz az előkészítés-sütés/főzés-tálalás funkcióinak optimális elhelyezésére vonatkozik. Érdemes tehát konyhánkat ennek megfelelően tervezni, ezeket az egységeket egymáshoz közelre tervezni úgy, hogy a megfelelő munkapult is biztosított legyen számunkra! Egyszerű a képlet: hűtő - pult - mosogató - pult - tűzhely - pult, de tény, hogy minden otthon más és más, s ehhez kell tudnunk optimálisan igazodni. Sajnos látom, hogy sok konyha esetében kompromisszumot is kell hoznunk, de egy előre végiggondolt tervvel egyrészt ezek csökkenthetőek, könnyen variálhatóak, másrészt a tudat, hogy még így is a legjobbat hoztuk ki konyhánkból, utólag nem keserűséget, hanem örömöt fog adni.

2.) Elektromosság

Ahogy választ találtunk a technológiai sorrendünkre, némileg az elektromos kiállások helyét is elkezdtük meghatározni. Természetesen, itt is alapjaiban kell végiggondolnunk szokásainkat, s a mindennapokban használt elektromos berendezéseink helyét is ennek megfelelően kell meghatároznunk. Szoktam mondani, hogy a konyhát (épp mint az egész otthont) magunknak tervezzük, ezért ha családunkban esetleg nem szokás mikrohullámúsütőt használni, csak külső nyomásra, ne kezdjünk el tervezni vele! Kérdéses pont lehet ugyanígy minden, a mosogatógéptől a hűtőn keresztül, a pulton elhelyezendő összes műszaki berendezésig. S ha ezekkel végeztünk, ne felejtsünk elegendő kiállást kérni pultmagasságba, nehogy konyhánk funkciója itt bukjon el!

3.) Szekrények

Ezek a feltételek szorosan függnek egymástól, s egymásért, így a műszaki berendezések számán túl, a megfelelő mennyiségű szekrényeknek is helyet kell biztosítanunk. Érdemes végigvenni, hogy mennyi tárolási felületre van szükségünk, van-e külön kamránk, vagy pincénk, s már azt is, hogy az étkezőbe szánt tálalóban mit szeretnénk látni. A tárolófelületeken túl pedig be kell lőnünk konyhánk magasságát is, ami a 85-90 cm-es sablonméreteken túl egyedileg kialakítandó, így fordulhatott elő nálam, egy alacsony hölgy esetében a 82 cm körüli konyha, míg ennek ellenkezőjére is volt példa.

4.) Anyagok

Konyhánk megjelenése stílus- és pénztárcafüggő! Rengeteg anyag között lehet választanunk, de ne feledjük, hogy konyhánk esetében számos felület koncentrálódik, amelyeknek összhangban kell lenniük egymással, s otthonunk többi helyiségével is. Így kell összehoznunk a padlófelületet, a fronttal, a frontot a munkapulttal, majd aztán a fali burkolattal. Érdemes a stíluson túl a könnyen takaríthatóság felé is elmozdulni, de ha mindenáron esetleg téglaburkolatot, vagy sima, festett falfelületet álmodtunk magunknak, egy üveglappal,  vagy plexivel ezt a kérdést is áthidalhatjuk. A padlóburkolatok esetében egyre elterjedtebb a nappalival egy légterű konyhák esetében, a fa, illetve egy-egy jó minőségű laminált padlólap használata. Nem kell megijednünk ettől, nem ördögtől való, s még optikailag sem csökkentettünk otthonunk térérzetén a különböző burkolattagolásokkal.

5.) Világítás

Ha azt gondolnánk, hogy konyhánk tervezését már ezekkel be is fejeztük, akkor sajnos, a megfelelő világításról rögtön meg is feledkeztünk. Szomorúan tapasztalom, hogy konyháink nagy része alul-, vagy túlvilágított, így fordulhat elő, hogy munkapultunkon épp a saját árnyékunkban dolgozva hunyorgunk. Vagy az étkezőasztal körüli családi meghittségére vágyva, épp a retinánkat kiégető izzók miatt marad el ez a hangulat.

6.) Egyediség

S ha konyhánknak még további egyediséget szánnánk, bátran dekoráljuk azt különféle díszítő elemekkel. Így mutathat jól egy kép a falon, vagy tapéta, számolhatunk szakácskönyveinkkel, vagy szebbnél szebb tálainkkal is!

img_9817_1.jpg

img_9788_1.jpg

img_9785.jpg

img_4235.jpg

img_4248_1.jpg

img_4276_1.jpg

_mg_7878_3.jpg

_mg_7865.jpg

_mg_7850.jpg

konyha1_2.jpg

konyha2_4.jpg

konyha3_2.jpg

_mg_4203_2.jpg

_mg_4207_3.jpg

_mg_4220_1.jpg

img_0370.jpg

img_0373.jpg

img_0394.jpg

img_1786_1.jpg

img_1787_2.jpg

img_1793_1.jpg

img_5558.jpg

img_5570.jpg

img_5573.jpg

img_5581.jpg

img_5082.jpg

img_5079.jpg

img_5077.jpg

img_4971.jpg

img_4968.jpg

img_9371_1.jpg

img_9372_logoval_2.jpg

img_9375.jpg

img_7615_1.jpg

img_7624.jpg

img_7494.jpg

img_7497_1.jpg

img_7500.jpg

img_4355_1.jpg

img_4356.jpg

img_4367_1.jpg

img_4368_1.jpgHa tetszett a bejegyzés, csatlakozz a VIZSUart facebook közösségéhez ITT, hogy a legfrissebb tartalmak is elérjenek Hozzád!

Képek: Jurassza Zsófia

Szólj hozzá

konyha lakberendezés konyhatervezés vizsuart Vinkovics Zsuzsa