2014. jan 02.

MilyenutcaHányszám: a shabby stílusú otthon

írta: Vizsuart
MilyenutcaHányszám: a shabby stílusú otthon

 Ha ízlésünk a nyugalmas, a rusztikus, a kissé vidékies stílus felé vonz, nem lővünk mellé, ha a lezseren viseltes hangulatot árasztó shabby stílust választjuk álmaink otthonának megvalósításakor.
A stílus megalkotása Rachel Ashwell nevéhez köthető, aki a '80-as években kezdte otthonukat garázsvásárokon, régiségvásárokon megszerzett bútorokkal gazdagítani, amelyek erős koptatáson, mázoláson estek át. Nem volt kizárt egy-egy darab funkciójának újragondolása sem. A shabby szó maga kopottat jelent, ennek megfelelően a felületek antikolt, koptatott megjelenésben pompáznak.
Színvilágára is ez a természetesség a jellemző, pasztel cukorka színek, bézs, a szürke világosabb árnyalatai,  rengeteg fehér és rengeteg koptatás.


A shabby stílus színvilága a pasztel cukorka, a bézs és a fehér, rengeteg fehér
Anyaghasználata is követi ezt a naturális irányt. Len és vászon, akár zsákvászon anyagokkal is beboríthatjuk az eltakarni, vagy befedni kívánt részeket. A konyha alsó szekrényének elrejtésére kitünő választás lehet egy vászonfüggöny takaró.

Anyaghasználatában is a természetesség dominál: len, vászon, zsákvászon anyagok fordulnak elő.
A bútorok és kiegészítők jellemzően vagy vásárokon megszerzett és felületében újragondolt, vagy az erre a stílusra épülő boltok választékából újonnan kerülhetnek ki. Továbbra is a kopottas és viseltes jellemzők az irányadóak. A helyiségek nincsenek túlzsúfolva, inkább levegősebbek. A bútorok megjelenésükben inkább kecsesek, légiesek.
Választhatunk a kristálycsillárok, a hangulatfények és a gyertyatartók közül is, ha már a világítás megoldásában kell gondolkodunk.

A shabby bútorok általában fehérek, kopottasak és kecsesek.



A shabby chic stílus rajong a csipkéért és a virágmintákért is, úgyhogy nyugodtan csemegézhetünk a régiségvásárok kínálatából, vagy nagymamánk szekrényéből. Szépen tud mutatni akár egy csipke patchwork ágytakaró a hálószobában is!

A shabby stílus kedvelői rajonghatnak a csipkékért és a virágmintákért!


Régi tálaló, pasztel szín, virágminta, régi teás bögrék - ez a shabby chic.

 És ha gyermekünk szobácskáját is ebben a stílusban képzeljük el, akkor kutakodjunk a gyerekkorunkból megmaradt játékok közül, fogadjuk el a régi bölcsőket, kiságyakat, használjunk virágmintás tapétát és rengeteg fehér, koptatott felületet.


 Ugyan ez a stílus inkább vidékies jellegű és inkább nőies vonalú, de számos lehetőség kínálkozik arra, hogy átemeljük ezt városi környezetbe és lefordítsuk a férfiak nyelvére.



Ha tetszett a bejegyzésem, légy rendszeres olvasóm és tarts velem a facebookon - www.facebook.com/vizsuart - is.

forrás: www.homebazaar.hu, www.pinterest.com
Szólj hozzá

lakberendezés diy vizsuart Vinkovics Zsuzsa milyenutcahányszám antikolt festés shabby stílus kopottas